De 4 beste AutoCAD-alternatieven voor in de bouwsector

AutoCAD van Autodesk is een industriestandaard voor hoogwaardig computer-aided design (CAD). Maar is het daarom ook de juiste CAD-tool voor jouw bouwbedrijf? Er bestaan ook goede AutoCAD-alternatieven.

AutoCAD-alternatieven

Autodesk is een ware moloch in de markt voor industrieel ontwerp. De producten van het bedrijf zijn de aangewezen tools voor vele soorten professionals, zoals productontwerpers, architecten en instrumentatiespecialisten.

AutoCAD van Autodesk is een populaire tool voor computer-aided design (CAD) in de bouwsector, met functies zoals 3D-modellering en parameterbeperkingen. Maar krachtige producten hebben ook hun prijs en in het geval van AutoCAD is dat € 2.124 per jaar. En dat maakt het een nogal dure oplossing, zeker voor kleinere bouwondernemingen.

Als je op zoek bent naar een prijsvriendelijkere 3D-CAD softwaretool, helpt het ook niet echt dat de markt vergeven is van verschrikkelijke voorbeelden van AutoCAD-namaak.

Daarom hebben wij het nodige onderzoek verricht om je te laten kennismaken met de vier beste AutoCAD-alternatieven. Hieronder vind je informatie over kernfunctionaliteiten en tarieven voor de vier beste AutoCAD-alternatieven voor bouwbedrijven.

Hoe we de beste AutoCAD-alternatieven hebben geselecteerd

Producten staan in alfabetische volgorde. Om op de lijst te komen, moesten producten aan de volgende criteria voldoen:

 • Kerncapaciteiten van AutoCAD: het product moet min of meer dezelfde mogelijkheden voor 2D-geometrie en 3D-modellen bieden en soortgelijke bestandstypen als die voor AutoCAD ondersteunen.
 • Minimaal 20 gepubliceerde gebruikersreviews op de site van Capterra gedurende de afgelopen twee jaar: recent geplaatste reviews helpen ons bij het analyseren van de plus- en minpunten van de alternatieven.
 • Hoge score voor “Waarschijnlijkheid van aanbeveling”: het product moet op Capterra een gemiddelde score hebben van minimaal 8 op een schaal van 1 tot 10.
 • Hoge score voor “Functies en functionaliteiten”: het product moet op Capterra een score hebben van minimaal 4 van 5 sterren.

AutoCAD-alternatieven

1. FreeCAD: opensource parametrische 3D CAD-modeler

Score voor waarschijnlijkheid van aanbeveling: 8,6
Score voor Functies en functionaliteiten: 4,5
Reviews: 82

FreeCAD biedt mogelijkheden als 3D parametrische modellering, robotsimulatie, tekenen en schetsen in 2D, plus een renderingmodule voor het maken van hoogwaardige 3D-afbeeldingen.

De tool is geschikt voor tal van toepassingen in de productiesector en machinebouw. Bouwbedrijven kunnen er echter ook plattegronden of 3D-modellen van gebouwen mee maken.

Pluspunten:

 • Gebruikers zijn te spreken over de vele functies, zeker gezien het feit dat de tool volledig gratis kan worden gebruikt voor commerciële doeleinden.
 • Gebruikers waarderen ook het feit dat de tool weinig computervermogen nodig heeft en op de meeste systemen werkt, zelfs op computers met weinig RAM-geheugen, zonder dat het systeem vastloopt.

Minpunten:

 • Gebruikers melden dat bepaalde modules verouderd raken wanneer er geen updates vanuit de community komen.
 • Gebruikers geven aan dat het de nodige tijd vergt om uit te zoeken hoe de tool werkt.

Hoeveel kost FreeCAD?

FreeCAD is een opensource-oplossing en kan gratis worden gedownload voor gebruik op platforms als Windows, macOS en Linux.

open source CAD tekenprogramma
3D-modellering van een gebouw in FreeCAD (Bron)

2. SketchUp: intuïtieve 3D-modellering

Score voor waarschijnlijkheid van aanbeveling: 9,6
Score voor Functies en functionaliteiten: 4,8
Reviews: 566

Met SketchUp kunnen zowel 2D-bouwplannen als 3D-modellen van gebouwen worden gemaakt. Naast ontwerpfuncties biedt de tool functies voor documentbeheer voor talloze bestandstypen (waaronder DXF, DWG, FBX, OBJ, XSI en VRML) en de mogelijkheid om afbeeldingen te exporteren (met inbegrip van PDF’s en HD-animaties).

Pluspunten:

 • Gebruikers melden dat het weinig tijd kost om de tool onder de knie te krijgen.
 • Gebruikers bevalt de intuïtieve interface die rechtstreekse 3D-modellering eenvoudig maakt.

Minpunten:

 • Gebruikers geven aan dat de tool niet geschikt is voor grootschalige ontwerpen waarvoor parametrische modellering is vereist.
 • Gebruikers laten weten dat er functionaliteiten ontbreken en dat de tool sterk afhankelijk is van plug-ins, waarvoor betaald moet worden.

Hoeveel kost SketchUp?

De cloudversie van SketchUp biedt een gratis abonnement voor persoonlijk gebruik. Betaalde abonnementen zijn er vanaf € 274 per gebruiker per jaar. De on-premise versie kost € 636 (eenmalige licentievergoeding), waarbij nog eens € 110 komt voor jaarlijkse upgrades.

autocad-alternatieven
Ontwerp van 3D-bouwplan in SketchUp (Bron)

3. SolidWorks Premium: CAD-tool met veel functies

Score voor waarschijnlijkheid van aanbeveling: 8,6
Score voor Functies en functionaliteiten: 4,8
Reviews: 408

SolidWorks Premium is een goede optie voor 3D-ontwerpers die CAD-software nodig hebben voor het maken van gedetailleerde ontwerpen. De tool bevat uitgebreide ontwerpfuncties voor het maken van 2D-tekeningen en 3D-modellen. Bovendien ondersteunt de tool documentbeheer (met versiebeheer) voor het samenstellen van een opslagplaats met up-to-date ontwerpen.

Pluspunten:

 • Gebruikers waarderen de uitgebreide set functionaliteiten voor 3D-modellering.
 • Gebruikers zijn te spreken over de uitgebreide training die de leverancier aanbiedt.

Minpunten:

 • Gebruikers geven aan dat de software niet vrij is van fouten en nogal eens vastloopt.
 • Gebruikers melden dat de software alleen onder Windows kan worden uitgevoerd.

Hoeveel kost SolidWorks Premium?

De licentievergoeding en geldigheidsduur van SolidWorks Premium zijn verschillend voor commercieel gebruik en academisch gebruik. De studentenversie kost rond de € 140 voor een licentie van 12 maanden. De prijs voor commercieel gebruik hangt af van de specifieke behoeften van een bedrijf.

CAD-tool solidworks
Ontwerp van een 3D-afbeelding in SolidWorks (Bron)

 4. Vectorworks Architect: geschikt voor BIM-modellering

Score voor waarschijnlijkheid van aanbeveling: 8
Score voor Functies en funtionaliteiten: 4,4
Reviews: 29

Vectorworks Architect biedt mogelijkheden zoals 2D-tekenen, 3D-modellering en Building Information Modeling (BIM). Zoals de naam al aangeeft, is de tool ontworpen met het oog op architecten. De software is geschikt voor het maken van 3D-modellen van bouwlocaties, het tekenen van blauwdrukken en het ontwerpen van presentaties met een virtuele wandeling door het ontwerp.

Pluspunten:

 • Gebruikers zijn positief over de integratiemogelijkheden van de tool met andere CAD-oplossingen.
 • Gebruikers zijn ook te spreken over de mogelijkheden die de tool biedt om hoogwaardige graphics te maken.

Minpunten:

 • Gebruikers melden dat het veel tijd kost om de tool onder de knie te krijgen.
 • Gebruikers laten weten dat de tool traag kan worden op computers met minder dan 4GB RAM-geheugen.

Hoeveel kost Vectorworks Architect?

Vectorworks Architect heeft alleen aangepaste prijzen met een gratis proefperiode van 30 dagen.

CAD-tekenprogramma
Een trap ontwerpen in Vectorworks (Bron)

Welke andere goede AutoCAD-alternatieven zijn er verkrijgbaar?

Is er een goed CAD-programma dat wij gemist hebben? Welk programma gebruik jij? Als je met AutoCAD werkt, waarom geef je juist daar dan de voorkeur aan? Laat het ons weten in de opmerkingen hieronder!

De hier opgenomen AutoCAD-alternatieven zijn gebaseerd op scores van Capterra-gebruikers. Je kunt je zoekopdracht groter maken door andere CAD-softwareopties te vergelijken op Capterra.