Hoe schrijf je een goede B2B sales e-mail die verkoopt?

Met gratis acquisitie mail voorbeeld

Veel mensen ergeren zich groen en geel aan alle e-mail die ze op het werk binnenkrijgen. Ze ontvangen vaak honderden e-mails per dag en het merendeel daarvan gooien ze linea recta in de prullenmand.

Het gemiddelde openingspercentage voor B2B acquisitie e-mails is dan ook slechts een magere 14,4%. Voor zakelijke dienstverlening ligt de Click to Open Rate (CTO) op 20%. Afhankelijk van je branche kan dat percentage hoger of lager liggen, maar het komt niet boven de 25%.

acquisitie mail voorbeeld

Als verkoper wil je zoveel mogelijk deals sluiten en dan wil je er natuurlijk voor zorgen dat jouw e-mails bij die 14% zitten.

Hier zijn enkele tips en een gratis B2B acquisitie mail voorbeeld dat je kunt gebruiken om jouw open rates een boost te geven en meer potentiële klanten te bereiken.

6 Tips voor B2B verkoopmail om je te helpen deals te sluiten

Deze tips helpen je niet alleen om je verkoopquota te halen, ze zorgen er ook voor dat je geen potentiële klanten meer irriteert.

Van slecht geschreven e-mails wordt je bedrijf bij niemand populair en zeker niet bij prospects. Gebruik deze tips om betere, informatievere e-mails te sturen waarover goed is nagedacht.

Download hier gratis een B2B acquisitie mail voorbeeld

 1. Zorg voor een pakkende onderwerpregel

Sara Hartanov, Client Success Manager bij Capterra, adviseert B2B sales teams om drie dingen te doen in de onderwerpregel van hun e-mail: stel een vraag, schep een gevoel van urgentie en voeg waarde toe.

Dat betekent dus niet dat je in all caps dingen naar je prospects moet gaan schreeuwen als “WIL JE GELD BESPAREN? OPEN DIT NU!!!”

Het gaat erom dat je het belang van je boodschap overbrengt en erop wijst wat jouw bedrijf voor de organisatie van een prospect kan doen, nog voordat ze je e-mail geopend hebben.

Als je bijvoorbeeld een product aan de man wilt brengen dat kosteneffectiever is dan een vergelijkbaar product van de concurrentie, kan een onderwerp zoals “Wilt u 20% per jaar besparen op uw operationele kosten?” ervoor zorgen dat je e-mail vaker geopend wordt.

Je volgende stap:

Test je onderwerpregels met A/B-tests om erachter te komen wat voor jouw bedrijf het beste werkt. Kijk welke onderwerpregels hogere response rates opleveren.

Dit kun je natuurlijk handmatig doen, maar een oplossing voor e-mail tracking levert vaak betere resultaten op. Als jouw bedrijf nog geen tool heeft voor het bijhouden van de aflevering en de openingspercentages van e-mail, kun je er een vinden in onze lijst.

2. Houd het kort

Niemand wil graag een zakelijke e-mail openen en dan een complete roman aantreffen. Ook al vind je zelf dat er in jou een groot schrijftalent schuilt, je prospects zitten daar over het algemeen niet op te wachten.

Probeer geen Harry Mulisch te zijn als het om e-mailcommunicatie gaat. Vermijd lange alinea’s en grote lappen tekst. Maak je e-mails niet langer dan 50–125 woorden. Als je het toch belangrijk vindt om je prospects bepaalde details te laten weten, volg dan de tip hieronder om dat op een effectieve manier te doen.

Je volgende stap:

Stel vanaf nu een woordlimiet in voor je e-mails. Houd je aan het aantal woorden hierboven of ga het aantal woorden in je e-mails tracken om te zien bij welke lengte je de meeste reacties krijgt.

3. Geef prospects slechts een stukje content zodat ze zelf meer kunnen ontdekken

Prospects willen heus wel meer weten over jouw product. Ze willen weten hoe het werkt, wat zij eraan hebben en hoeveel het kost.

Die informatie willen ze alleen niet altijd van een verkoper krijgen.

Het is misschien niet zo leuk om te horen, maar minder dan 5% van alle kopers vertrouwt verkopers. Het goede nieuws? Dat is meer dan het aantal mensen dat politici vertrouwt. Of je zo graag met politici vergeleken wil worden, is een ander verhaal.

Aan de andere kant vertrouwt 50% van de kopers op klantbeoordelingen van hun peers.

Je kunt de waarde van jouw product dus beter niet uitgebreid aanprijzen in een lange e-mail. Geef je prospects deze informatie in de vorm van casestudy’s, whitepapers, vermeldingen van jouw product door derden of links naar geverifieerde productreviews. Gebruik zoveel mogelijk informatie van customer advocates om prospects over de streep te trekken.

Je volgende stap:

Bereid samen met je marketing- en contentteams content voor die ook beoordelingen van klanten bevat waarin de waarde van je product wordt aangetoond.

4. Personaliseer je e-mails

Verkopers verkopen nu eenmaal, dat is hun vak, maar mensen willen niet het gevoel hebben dat hen iets wordt aangesmeerd. Je hebt misschien wel een verkoopscript voor je telefoongesprekken en sjablonen die je volgt voor je e-mails aan prospects, en dat is zeker ook verstandig, maar je moet je prospects geen standaard-e-mails sturen.

Probeer in plaats daarvan de voordelen van jouw product aan te passen voor individuele kopers en bedrijven. Ook als je je product bij iedereen aanprijst als een tijdbesparende oplossing, kun je die boodschap op een paar manieren personaliseren.

  • Geef aan wat ze allemaal met de bespaarde tijd zouden kunnen doen: ze kunnen bijvoorbeeld aan belangrijke nieuwe projecten werken of die uitstekende klantenservice bieden waarom hun bedrijf bekend staat.
  • Wees specifiek: hoeveel tijd gaat je prospect besparen door jouw product te gebruiken? Is dat in geld uit te drukken? Zo ja, reken het uit en laat het je prospect weten.

Je volgende stap:

Schrijf voordat je prospects een e-mail stuurt, drie concrete, specifieke redenen op waarom jouw product of service met name voor hun bedrijf geschikt zou zijn. Vermeld deze redenen in je e-mail.

5. Geef duidelijk aan wat de volgende stap moet zijn

Je moet voorkomen dat prospects zich afvragen wat je nu eigenlijk van ze wilde of waarom je contact hebt opgenomen.

Ga er niet vanuit dat je prospects weten hoe het verkoopproces werkt en verwacht zeker niet dat ze de tijd gaan nemen om daarachter te komen nadat ze van jou een onduidelijke e-mail hebben ontvangen. Maak het jezelf en je prospect gemakkelijk door expliciet aan te geven wat de volgende stap moet zijn. Hiervoor voeg je een specifiek verzoek of een call to action (CTA) toe.

Het is dan voor jezelf en je prospect helder wat er nu moet gebeuren voordat jullie allebei de volgende stap kunnen zetten in het verkoopproces.

Je volgende stap:

Voeg in je e-mailsjablonen tijdelijke aanduidingen toe voor de volgende stappen voor prospects, zodat je die niet vergeet op te nemen in je mails. Je kunt de formule uit het downloadbare acquisitie mail voorbeeld gebruiken of zelf een CTA maken. Je verzoek moet specifieke details en duidelijke verwachtingen bevatten.

6. Zorg voor regelmatige follow-up

Als een prospect niet reageert op jouw eerste e-mail, wil dat niet zeggen dat je dan maar de handdoek in de ring moet gooien. De kans is groot dat je meerdere keren van je moet laten horen voordat je in contact komt (als je überhaupt al met de prospect spreekt).

Denk eraan: zodra jij opgeeft, vergeet je prospect wie je bent. Gebruik je CRM-software om herinneringen in te stellen voor follow-up met potentiële klanten, zodat er niemand door je vingers glipt.

Draag jouw steentje bij: maak een einde aan slechte sales e-mails

Mensen krijgen zoveel e-mail op het werk dat ze er vaak niet eens meer op reageren. De meeste verkoop-e-mails worden ongeopend weggegooid, dus veel verkopers denken dat het opstellen van een goede, beknopte e-mail tijdverspilling is.

Toch is e-mail vaak de meest trefzekere manier om jouw naam of die van jouw bedrijf te laten zien aan je B2B prospects.

Tijd besteden aan het schrijven van nuttige, informatieve e-mails voor prospects kan je alleen maar helpen hogere verkoopcijfers te krijgen. Het gaat niet alleen om de sales funnel.

Wat zijn jouw best practices bij het maken en versturen van B2B sales emails? Deel ze in de opmerkingen hieronder.

Op zoek naar marketing automation software? Bekijk de lijst van Capterra met de beste Marketing Automation-softwareoplossingen.