De 7 beste gratis en open source POS (Point of Sale) systemen

open source pos

Gratis kassasystemen of POS-software, het bestaat, jazeker! Je moet dan wel nog zelf de hardware aanschaffen, zoals een kassa, scanner en printer in één of alleen een desktopcomputer of tablet.

Hieronder vind je een lijst van gratis en open source POS-systemen:

Deze lijst bevat enkele open-source POS tools, een paar versies die echt helemaal gratis zijn (dit zijn de uitzonderingen, maar in de hele softwarewereld krijg je weinig voor niks) en een freemium product. De meeste oplossingen worden lokaal geïnstalleerd, tenzij anders aangegeven. Ze staan hier in alfabetische volgorde.

1. Chromis POS

open source pos systeem
Gratis open source pos van Chromis (Bron)

Chromis is een relatieve nieuwkomer en het resultaat van een afsplitsing van het uniCenta-project hieronder. Chromis stamt uit 2015 en is alleen geschikt voor Windows. Je kunt het gebruiken met Windows XP tot en met 10.

Het open source POS-systeem ondersteunt aangepaste lay-outs voor bonnen en schermen, een ingebouwde klantendatabase, het gebruik van keukenmonitors om bestellingen weer te geven en CSV-gebaseerde productimport, een functie die starters veel tijd kan besparen.

SourceForge staat vol met lovende reviews van gebruikers, waarvan er veel zijn overgestapt van uniCenta of OpenBravo (de voorloper van de voorloper).

Dit is het eerste van veel systemen die je hier vindt met zeer actieve makers. John L., de oprichter van Chromis, is sterk betrokken bij de dagelijkse gang van zaken van het project. Dat betekent dat nieuwe functies en bugfixes rechtstreeks worden overgenomen van de gebruikers.

Chromis biedt ook software voor keukenschermen die kan worden geïntegreerd met de kassasoftware, als je bestellingen naar een aparte monitor wilt sturen.

2. eHopper

gratis kassa software
grtis kassasiftware van eHopper (Bron)

eHopper is een POS-oplossing die werd ontwikkeld om kleine bedrijven te helpen de kosten beperkt te houden zonder concessies te doen aan de kwaliteit van hun software. Bovendien wil eHopper voorkomen dat kleine bedrijven klem komen te zitten in hardware of systemen die niet passend zijn voor het bedrijf.

Er zitten een paar nadelen aan: de gratis versie werkt alleen samen met één creditcardverwerker (A1 Charge), de ondersteuning is beperkt en integratie met QuickBooks is niet mogelijk. Je kunt maar één kassa gebruiken en de klokfunctie voor medewerkers is niet beschikbaar.

Als je overstapt op de betaalde versie, kost dat nu ca. € 27 per kassa en dan krijg je toegang tot die ontbrekende functies. Capterra-reviewers zijn tevreden over eHopper. Ze beoordelen het met 4,2 van 5 sterren, in enkele tientallen beoordelingen.

Voor een klein bedrijf kan eHopper goed als gratis end-to-end oplossing worden gebruikt. Het biedt functionaliteit voor het beheer van contactpersonen, voorraadbeheer, gebruikstips, gesplitste betalingen en personeelsmanagement. eHopper is geschikt voor Windows, Android-tablets en iPads, dus als bedrijf heb je verschillende keuzemogelijkheden.

3. Floreant POS

open source kassa systeem
Open source kassasysteem Floreant (Bron)

Floreant is een gratis en open source POS-systeem voor restaurants. Het is geschikt voor Windows, Mac of Linux en het is ook echt helemaal gratis. Het geld wordt verdiend door andere bedrijven te helpen bij de installatie van het systeem en door ondersteuning te blijven bieden.

Floreant kan op tablets in je restaurant zelf worden uitgevoerd, waardoor je de POS rechtstreeks naar de klant aan de tafel kunt brengen. Je kunt ook alles op rekening zetten en kaarten vooraf autoriseren, waarbij je ze vasthoudt totdat de klant vertrekt.

Dit zijn de basisfuncties, maar Floreant kan nog meer, zoals verbinding maken met keukenprinters en diverse handige rapporten maken. Ook voor managers zijn er handige tools, bijvoorbeeld voor splitsingen en correcties en je kunt eenvoudig menu’s en recepten beheren.

Een beperking is natuurlijk dat de tool specifiek voor restaurants is bedoeld. Alles wat Floreant te bieden heeft, is uitstekend, alleen heb je er niks aan als je boeken verkoopt of verwarmingsketels repareert. Als je echter gratis kassasoftware voor een restaurant zoekt, zou dit een heel goede keuze kunnen zijn.

Hoewel het een open source POS-systeem is, zit er toch een eenvoudig installatieprogramma bij voor mensen die zich daar zelf niet aan willen wagen.

4. Imonggo

gratis kassa software voor retail
Gratis kassasoftware voor detailhandel Imonggo (Bron)

Imonggo is een gratis kassasysteem voor de detailhandel en bestaat al sinds 2009. Eind 2016 is het ontwerp grondig aangepast en het bedrijf claimt nu gebruikers te hebben in meer dan 1100 plaatsen over de hele wereld. Kaartintegratie is alleen in de betaalde versie beschikbaar en voor Nederland is er geen standaard integratie aanwezig. Je moet de creditcard apart verwerken op de processor van je bank en daarna de gegevens invoeren in Imonggo zodra de kaart is verwerkt.

De gratis versie van Imonggo is geschikt voor één locatie, met één gebruiker in één zaak. Die zaak kan 1000 producten en 1000 transacties per maand verwerken. Dat is een vrij hoge limiet, afhankelijk van het type zaak.

Op die ene locatie kun je een iPad, Android-tablet, pc of Mac gebruiken om Imonggo uit te voeren. Met andere woorden: het is een webtoepassing. Dat is wel belangrijk, want de gratis versie ondersteunt geen offline modus. Als je dus geen goede internetverbinding hebt, kun je wellicht beter voor een geïnstalleerde versie kiezen.

Voor grotere bedrijven biedt Imonggo een abonnement van ca. € 27 per maand, per locatie. Daarbij krijg je een onbeperkt aantal gebruikers en zijn er geen limieten voor het aantal producten of transacties.

5. Keyhut

Cash Register van Keyhut is het geesteskind van de eigenzinnige Dale Harris, een vreemde eend in de internetbijt. Zelfs als je geen POS nodig hebt, is het de moeite waard om eens op zijn site te kijken. Hij is echt grappig en altijd ongegeneerd zichzelf.

Waarom is Cash Register helemaal gratis? Dale legt het als volgt uit: “Een van de doelen van het programma is kleine en middelgrote bedrijven te helpen concurrerend te blijven met de grote ketens. Maar persoonlijk doe ik het vooral voor de lol.”

De tool werkt met elke combinatie van kassa/printer/pc. Op een 64-bits systeem moet je wel nog een extra programma uitvoeren. Uitbreiding naar tablets ligt in de planning. Hele kleine bedrijven kunnen de software zelfs op een gewone pc uitvoeren, maar dan worden je bonnen wel op normale vellen papier afgedrukt.

Dit systeem is dan wel gratis, maar het doet niet onder voor de betaalde POS-systemen die voor kleine bedrijven zijn bedoeld. Je kunt er verschillende soorten rapporten op draaien, zoals een onderverdeling van de verkoop per medewerker. De software beschikt ook over enkele elementaire functies voor personeelsbeheer, CRM en voorraadbeheer.

Het systeem biedt ondersteuning voor meerdere kassa’s. Bovendien biedt Dale een betere klantenservice dan enkele van de betaalde versies. Hij reageert heel snel op zijn e-mail, leidt een open forum en hij is door de week elke avond tussen 8 en 10 uur telefonisch en via chat beschikbaar om problemen op te lossen.

Cash Register heeft diverse beoordelingen op Capterra en die zeggen genoeg. Enthousiast, vol lof over de functionaliteit en ook Dale’s humor wordt gewaardeerd. Vijf sterren.

gratis kassasoftware Cash Register
Gratis kassasoftware Keyhut Cash Register (Bron)

De website is de moeite waard en voor zover je aan de screenshots kunt zien, lijkt de interface veel op die van gewone supermarkten, dus daar is niks mis mee. En dat is precies wat Dale voor ogen had.

6. Loyverse POS

Kassasysteem loyverse
Gratis kassasysteem loyverse (Bron)

Loyverse is een POS-app die helemaal gratis is en op elk iOS- of Android-apparaat kan worden gebruikt. Loyvers, de naam zegt het al, is ontwikkeld om de klantloyaliteit op een eenvoudige manier te versterken door middel van technologie. Er is een bijbehorende app die je klanten kunnen installeren. Op die manier kun je gemakkelijk een loyaliteitsprogramma opzetten en pushmeldingen sturen. Loyverse biedt beheermogelijkheden voor verschillende vestigingen en een dashboard-app om het beheer gemakkelijk te maken.

Loyverse is snel gegroeid en telt nu meer dan 240.000 gebruikers. Dat het gratis is, is uiteraard een pluspunt, maar Loyverse heeft ook nog eens heel veel handige functies.

Je kunt kortingen beheren en offline werken. Integratie met Sum up is mogelijk voor creditcardbetalingen, evenals een stukje voorraadbeheer en een heel klein beetje personeelsrapportage. En zoals gezegd, kun je er ook de klantloyaliteit mee verbeteren.

Loyverse vraagt de klant om de Loyverse-app te installeren. Deze genereert dan een QR-code die de klant vervolgens in jouw winkel kan gebruiken. Als klanten zich bij jou hebben aangemeld, kun je ze korting geven en je kunt ze via de app promotiemateriaal sturen.

Loyverse is razendpopulair onder Capterra-reviewers, die het in meer dan 170 reviews gemiddeld met vijf sterren beoordelen.

7. uniCenta

open source pos unicenta
Unicenta: een van de grote spelers in open source POS software (Bron)

UniCenta is een van de grootste namen als het om open source POS-software gaat. De maker claimt dat het systeem zich kan meten met elk POS-systeem voor kleine bedrijven waarvoor je wel moet betalen. Het biedt functies voor voorraadbeheer, rapportage, CRM en zelfs personeelsbeheer. Veel betaalde producten hebben dit niet eens allemaal. Bovendien is uniCenta geschikt voor alle typen hardware: pc, Linux, Mac of mobiel.

De setup van uniCenta is ongelooflijk flexibel. Je kunt het lokaal hosten of in de cloud zetten om meerdere locaties vanuit hetzelfde systeem te beheren. De software is 100% gratis, maar je kunt ook naar een abonnement upgraden als je niks wilt missen.

Abonnees krijgen eerder toegang tot nieuwe functionaliteit, uitgebreide ondersteuning en een paar exclusieve invoegtoepassingen. Bij de gratis versie, op community-niveau, krijg je de volledige kernfunctionaliteit en ook veel van de uitgebreide functies van de nieuwste versies. Je moet alleen iets langer wachten op de allernieuwste snufjes.

De reacties van de gebruikers op de software zijn overweldigend positief. Veel mensen loven het gebruiksgemak van deze oplossing, vooral voor open source software. Maar weinig minpunten worden genoemd, slechts een opmerking over de rapportagefunctie waarvoor je wat extra programmatiekennis nodig hebt.Het is a

Gebruikers die uniCenta prettig vinden maar liever een iets ander accent willen, kunnen Chromis POS (zie hierboven) overwegen, dat op het uniCenta-systeem is gebaseerd.

Nog meer gratis en open-source POS-systemen?

Dat waren de zeven beste open source en gratis kassasystemen. Ken jij er nog meer? Wat vond je ervan? Laat het me weten in de opmerkingen!

Op zoek naar een kassasyteem? Bekijk de lijst van Capterra met een uitgebreid overzicht van  POS-software.