4 gratis videobewerkingsprogramma’s voor evenementenplanners

Evenementenplanning vereist een delicaat evenwicht tussen het verantwoord snijden in zoveel mogelijk kosten en het behoud van kwaliteit.

Bij het overwegen van alle bedrijfskosten zoals voor personeel, overhead helpt het als je gratis software voor minder dringende behoeften kunt vinden.

gratis videobewerkingsprogramma

Videoproductie neemt een belangrijke plaats in bij het maken van advertenties en presentaties voor evenementen, met name als het gaat om de strategie voor online marketing.

Facebook, Snapchat en Twitter willen allemaal meer prioriteit geven aan videocontent, wat meer marketingkansen biedt voor jouw evenementenbureau. Volgens eMarketer gaf 83% van de ondervraagde marketeers te kennen er alle vertrouwen in te hebben dat Facebook voor omzet op hun sites zorgt en 67% van hen heeft dezelfde mate van vertrouwen in Instagram.

Gelukkig bestaan er gratis videobewerkingsprogramma’s waarmee je zonder enige kosten videocontent kunt produceren. We hebben een lijst samengesteld met vier gratis videobewerkingsprogramma’s waarmee je allerlei soorten media voor evenementenplanning kunt maken.

Vier gratis videobewerkingsprogramma’s

De vier opties zijn gekozen op basis van enkele criteria. In de eerste plaats wilden we software-opties voor beginners en voor ervaren gebruikers laten zien, dus hebben we voor beide categorieën twee opties opgenomen.

In de tweede plaats moest elke optie naast de standaard bewerkingsfuncties (bijsnijden, audiomixing, titels, overgangen, etc.) ondersteuning voor 4K-resolutie, videobewerking voor mobiele toepassingen, social sharing of een opensource-code bieden. Elke optie moest minimaal aan een van deze criteria voldoen.

De software-opties staan in alfabetische volgorde.

1. iMovie

gratis videobewerkingsprogramma's
iMovie op Mac, iPad en iPhone (bron Apple)

iMovie heeft een lange weg afgelegd sinds die eerste lay-out in QuickTime-stijl, eenvoudige overgangen en een beperkt aantal effecten. iMovie biedt tegenwoordig alle basisfuncties van videobewerking zoals bijsnijden, overgangen en filters, samen met geavanceerdere bewerkingsfuncties zoals geluidsbewerking, hoogwaardige videosjablonen en de mogelijkheid om video’s met 4K-resolutie te verwerken.

iMovie maakt van videobewerking een plug-and-play-systeem. Titels, overgangen, videofragmenten en audiosporen kunnen allemaal met slepen en neerzetten worden verwerkt, waardoor je tijd bespaart bij het maken van advertenties, presentaties of andere evenementvideo’s.

iMovie kan je nog meer tijd besparen doordat je rechtstreeks vanuit de toepassing naar je socialmedia- en videokanalen kunt posten, waaronder Facebook, YouTube en Vimeo, zodat je niet eerst bestanden hoeft te exporteren om ze naar een browser te uploaden. En tot slot, als je een video moet bewerken terwijl je onderweg bent, is iMovie ook beschikbaar op iPhone en iPad met veel van dezelfde functies.

Het enige nadeel van dit product is dat het alleen beschikbaar is voor Apple-gebruikers. Maar als je een Mac, iPad of iPhone hebt, is de kans groot dat iMovie al op je apparaat staat.

Vermeldenswaardige functies:

 • Videobewerking voor 4K-resolutie
 • Social sharing met Facebook, YouTube en Vimeo
 • Videosjablonen
 • Ondersteuning met mobiele app

Niveau van deskundigheid: Beginner

2. Movie Maker

free videobewerkingssoftware
Movie Maker van V3TApps (Bron: Microsoft)

Nee, dit is niet dezelfde Windows Movie Maker die je nog van vroeger kent. Die Movie Maker kwam in januari 2017 samen met de rest van de niet langer door Microsoft ondersteunde apps terecht op de grote hoop in de cloud van Microsoft. Deze Movie Maker komt van V3TApps en is bedoeld als speciale opvolger van de gratis Microsoft-video-editor.

Movie Maker biedt alle standaardfuncties voor videobewerking zoals bijsnijden, overgangen, samenvoegen van videofragmenten, filters en titels. De software accepteert alle meest gangbare videotypen (.avi, .flv, .mp4, etc.), maar ondersteunt geen videobewerking voor 4K-resolutie.

Net zoals iMovie alleen beschikbaar is voor Apple-gebruikers, kan Movie Maker alleen op Windows-apparaten worden geïnstalleerd, met inbegrip van mobiele Windows-apparaten voor videobewerking onderweg.

Een minpunt van Movie Maker is dat de software niet de mogelijkheid biedt om videoprojecten rechtstreeks naar je evenementpagina’s op social media en YouTube-kanalen te uploaden.

Vermeldenswaardige functies:

 • Ondersteuning op mobiele app

Niveau van deskundigheid: Beginner

3. OpenShot-video-editor

videobewerkingssoftware
Videosporen (Bron: OpenShot)

OpenShot, een gratis software-optie voor videobewerking, is open source en geschikt voor meerdere platforms. OpenShot is beschikbaar voor Windows, Mac en zelfs voor Linux-systemen, dus maak je geen zorgen als je met de laatste versie van Ubuntu werkt.

De gebruikersinterface ziet er dan wel niet zo fraai uit als bij iMovie of Movie Maker, maar OpenShot maakt dat goed door de broncode aan alle gebruikers aan te bieden. Als je weet hoe je de code kunt aanpassen of wijzigen, kun je unieke mogelijkheden definiëren die niet door het originele product worden geboden.

Naast dit aanpasbare platform biedt OpenShot alles wat je kunt verwachten van videobewerkingssoftware, zoals bijsnijden, mixen/bewerken van audio, overgangen, titels met animatie, effecten, filters, watermerken en videosjablonen.

De functie van OpenShot die me het meest bevalt, is multi-tracking. Hiermee kun je meerdere videosporen tegelijkertijd in hetzelfde frame afspelen, zodat je video’s naast elkaar of beeld-in-beeld kunt weergeven.

Voor degenen die videofragmenten met hoge resolutie willen bewerken, ondersteunt OpenShot videobestanden met 4K-resolutie.

Het enige minpunt van OpenShot is het ontbreken van ondersteuning op mobiele apparaten en functies voor social sharing.

Vermeldenswaardige functies:

 • Aanpasbare broncode
 • Multi-video/multi-audio afspelen
 • Videobewerking voor 4K-resolutie

Niveau van deskundigheid: Gemiddeld

4. Shotcut

programma voor video editing
Bewerken van videospoor (Bron: Shotcut)

Net zoals OpenShot biedt Shotcut gebruikers de mogelijkheid de broncode te wijzigen om de software aan hun specifieke behoeften aan te passen. Als je weet hoe je moet omgaan met de code van opensource-software, biedt dat een ongekende mate van flexibiliteit. Maar het is niet echt noodzakelijk daarvan gebruik te maken, zeker omdat de software gratis is.

Wat functies betreft, biedt Shotcut alle standaardfunctionaliteit: bijsnijden van video’s, bewerken van audio, titels, overgangen en filters. Shotcut onderscheidt zich van de andere opties door de uitgebreide lijst met videobestandstypen die de software accepteert, naast ondersteuning van 4K-resolutie.

Helaas staat tegenover de extra videofuncties van Shotcut het ontbreken van handige functies zoals social sharing, bewerking op mobiele apparaten en videosjablonen voor plug-and-play-videoprojecten.

Vermeldenswaardige functies:

 • Videobewerking voor 4K-resolutie
 • Aanpasbare broncode
 • Uitgebreide lijst met geaccepteerde videobestandstypen

Niveau van deskundigheid: Gemiddeld

Op zoek naar videobewerkingsprogramma’s? Bekijk dan de door Capterra opgestelde lijst met meer dan 60 video editing programma’s, waaronder gratis en betaalde opties. Je vindt er productspecificaties, prijzen en geverifieerde reviews van gebruikers.